söndag 2 juni 2013

FISKSOPPA À LA LISA

Fond
Skal från 1 kg räkor
2 morötter
1 gul lök
1/2 fänkål
2 lagerblad
1/2 dl tomatpurré
5 vitpepparkorn
4 dl vitvin

Man kan steka eller rosta skalen i ugnen. Jag fräste dem i en gryta och la sedan i resten av ingredienserna och stekte tillsammans utan vinet. Sen hällde jag på vinet och fyllde upp med vatten precis så det täckte. Sen fick det koka i 20 min.
Sen silade jag bort räkskalen och allt tills det bara va buljong kvar. Sen fick det koka ytterligare 1/2 timme. (ska egentligen koka längre)
Sen hällde jag på 3 dl vispgrädde och nästan 1 liter mjölk. La i några fiskbuljongtärningar. Saffran, salt och vitpeppar. Sen fick det koka ihop ett bra tag. Ju längre dessto mer smak. Kan även spä ut med vatten om man vill. Sen la jag i skuren torsk och på slutet räkor.
Sen hade vi vitlöksbröd till och egentligen ska man ha aioli. Man kan också ha kokt potatis och morötter och toppa med dill.

Aioli
1 ägggula
1-2 vitlöksklyftor
Rapsolja

Häll oljan droppvis på äggulan och den pressade vitlöken under tiden du vispar med elvisp. Efter ett tag ska den bli tjock. Smaka av med salt och peppar. Kan även ha litelite senap.
OBS! alls ingredienser måste vara rumstempererade.


Inga kommentarer: